Ängavattnet - Lanna golfklubb

Ängavattnet

Ängavattnet - par 70.
Längd 5024 m från gul tee, 4223 m från röd tee.

Banan har 9 hål med 18 olika tee. Detta ger hålen två olika vyer och längder, vilket gör att den upplevs som en 18-hålsbana.

Tidsbokning gäller för spel på banan och kan göras via "Min Golf" eller mobilappen "MinGolfBokning". Vid ankomst registrerar Du dig via terminalen i klubbhuset.
På Ängavattnet spelar Du som är golfare (hcp 54 eller lägre) och är medlem i en golfklubb. 

Ängavattnet en bana med 9 hål men med 18 alternativa tees. Det gör att du kan här spela en 18 hålsrunda. Viktigt är att boka även andra rundan, då det kan finnas flera bollar bokade, allt för att spelupplevelsen ska bli så bra som möjligt! Vi räknar med att 9 hål tar ca 2 timmar att spela.

Avgifter

Ängavattnet Scorekort

Slopetabell Damer

Slopetabell Herrar

 

Par 3 S.I   Gul  Röd
Hål1 17   131 m  109 m
Hål 10 6   170 m  137 m

 

Tee nr 1 ligger ner till vänster och är en ganska lätt början.
Vänstersidan är vaktad av ett dike med sidovattenhinder. Högersidan är vaktad av en väg, en skogsdunge och även en greenbunker.
För låghandikapparen och den långtslående är en välriktad sjua/sexa vapnet som gäller, beroende på vindarna. Kan ibland även behövas en fyra om det blåser ordentligt.
Medelhandikapparen bör spela som låghandikapparen, beroende på hur långt man slår. Ett säkert val är att slå ett kortare slag ut på fairway och sen en chip in. På detta sätt säkrar man en boogie som sämst,
Höghandikapparen bör slå ett säkert slag ut på fairway och därefter slå ett kortare slag in mot green. Spelar du detta hål smart har du stor chans att knipa en trepoängare.
Greenen sluttar mot tee, vilket gör att det är bättre att lägga bollen kort om flagg för att få en enkel uppförsputt.


Par 4 S.I      Gul Röd
Hål 2 7   281 m  241 m 
Hål 11 10   227 m  189 m

 

Detta par 4 hål har ett relativt lätt utslag med en bred fairway (för att vara på Lanna). Vänster sida är vaktad av ett dike som fångar upp bollen om du drar den vänster. På högra sidan ligger en liten skogsdunge, där det är lätt att hitta bollen, men svårt att få ut den pga träd och sten.

Innan green ligger en damm, vilket förhindrar att driva hålet från green.
Låghandikapparen bör slå ut en stabil järn 5-4 för att få ett relativt enkelt inspel från ca 100 m.
Medel- och höghandikapparen kan slå ut med träklubba här, men det behövs egentligen inte. Spela så att ni når green på tre säkra slag, så har ni ändå en parputt.
Greenen här är en av de svåraste på banan, då den är uppdelad i tre platåer. Akta er så att ni inte får en nedförsputt, då det mycket väl under högsäsong kan rulla av greenen. Försök lägga er kort om flagg.


Par 3 S.I   Gul Röd
Hål 3 5   140 m  108 m
Hål 12 14   102 m  98 m

 

Detta par 3 hål är ett lurigt hål.
Går du kort så har du ett dike som snabbt tar bollen, slår du ut vänster så är det ytterligare ett dike (stort) och om bollen går över på vänstersidan om diket så är det väldigt svårt att hitta den. Det är öppet men högt gräs och lite stubbar och stenar. På högersidan är det ett skogsparti, det är rätt lätt att hitta bollen men otroligt svårt att få upp den på green, du har en bunker som ligger precis i spelfältet från skogspartiet.
Låghandikapparen slår här en järn 9 eller 8 lite beroende på vindförhållandena.
Att slå bollen för långt är ej att rekommendera, men det går en vall bakom green vilket gör att bollen fångas upp om den är lite för hård.
Medelhandikapparen bör också försöka slå mot green men för den som är osäker går det bra att slå ett säkert slag ner från tee och försöka spela in till green med ett kort andra slag.
Höghandikapparen rekommenderas att spela ner sig kort från tee och spela in på andra eller tredjeslaget för att säkra en två poängare på detta hål då det är lätt sätta bollen ur spel, med plikter som följd.


 

Par 4 S.I    Gul Röd
Hål 4 9   301 m  245 m
Hål 13 12   291 m  230 m

 

Här slår du ut högt upp på en kulle, det är en del faror på vägen fram mot hål. På högersidan har du en stor damm som äter upp den slicade bollen, och mellan de två fairways har du en bunker som, om du hamnar i den, kan göra det svårt att attackera greenen direkt. Greenen är vaktad av två små men djupa bunkrar och du har out bakom green där även ett högt nät är placerad, som markerar out of bounds. 

Låghandikapparen slår en lång järnklubba ut här för att placera sig på fairway med ett inspel på ca. 100 meter. Wedgen in bör placeras kort om flagg för att få en uppförsputt.
Medelhandikapparen kan slå en drive eller träklubba ut på den vänstra fairwayn för att få ett lättare inspel. Det andra valet som finns är att slå ett medeljärn ut på fairway rakt fram, men då är det ett lite längre inspel över dammen som behövs.
Höghandikapparen bör spela sig säkert ut på den lilla fairwayen rakt fram för att sedan slå över mot fairway på vänster sida. Därefter spela in sig på green på tredje eller fjärde slaget.
Greenen på detta hål lutar mot tee och har en ondulering en bit in. Står flaggan nedanför onduleringen får du en väldigt svår putt om du går långt.
Alltså ytterligare ett hål det är bättre att lägga sig kort om flagg.


Par 5 S.I    Gul Röd
Hål 5 3   452 m  373 m
Hål 14 4   420 m  349 m

 

Detta är ett av Lannas längsta hål, det består av två doglegs som svänger åt olika håll. Vid 100 meter kvar till green så har du två dammar som vaktar varsin sida av fairway och två bunkrar, den ena på vänster sida kort om green och den andra löper längs greens högra sida.

Hålet är smalt och har svårspelade skogspartier utmed båda kanterna vilket gör att om du hamnar i skogen tappar du minst ett slag direkt.
Låghandikapparen kan här göra två val. Det första är att slå ett säkert slag ut på fairway med ett längre järn, för att sedan spela fram andra slaget så att du kan slå en wedge in på green. Detta är det absolut säkraste du kan göra för att ha en bra birdieputt.
Är du däremot våghalsig slår du antingen en drive som du håller upp höger över skogen (gärna med lite draw) eller en hårt slagen spoon. Om du placerar denna rätt har du ett inspel på ca 170-140 meter (beroende på vind), MEN det är ett dolt inspel med både tät skog där bollen är försvunnen om du missar OCH ett vattenhinder OCH bunker in mot hål. Men om du slår bollen bra har du en riktigt bra eaglechans.
Medel och höghandikapparen bör spela sig ut på fairway, för att sedan spela sig fram emot 100 meters märket. Hit bör du komma om du bara tar det lugnt. Det är oftast bättre att spela säkert och lugnt fram till green än att försöka sig på slag som man kanske inte riktigt behärskar. Spelar du smart på detta hålet har du en parputt inom räckhåll.
Greenen är hyfsat stor, den lutar från vänster till höger och är lättputtad. Försök att lägga dig höger om flagg om den står upp till vänster för att få lättast putt.


 

 

 

 

 

Par 4 S.I    Gul Röd
Hål 6  13   291 m  237 m
Hål 15 16   266 m  232 m

 

Detta hål är det lättaste par 4 hål på hela banan, bred fairway och inte många hinder på vägen fram till green. Långt ut på höger sida i linje med green har du en större damm, så om du har tendens till att slica, sikta vänster mot den lilla träladan som står i skogsbrynet. Vänster sida av fairway består av en lite tjockare ruff med ett litet dike precis innan skogsbrynet.
Låghandikapparen (de långtslående) kan mycket väl här plocka fram drivern och försöka sig på att driva green. Men det är inte mycket att landa på och bakom green är det väldigt svårt att hitta bollen och hittar du den har du i princip ett omöjligt slag upp mot flagg. Även vattnet kommer i allra högsta grad i spel och det är många som blivit lurade på avståndet så att bollen blivit blöt.
Det smartaste här är att slå ett långt järn för att få ett lätt inspel på 70-100 meter och resultatet blir en birdieputt.
Medelhandikapparen kan här spela som låghandikapparen eftersom det är en bred fairway med några få hinder i periferin.
Höghandikapparen slår en klubba dom känner sig säkra med för att försöka placera bollen på fairway, därefter slå ett kortare slag längs fairway så har du ett enkelt inspel för att putta för par.
Greenen är rätt speciell här, den lutar mot tee och även lite mot vänstra bunkern. Slår du långt och lägger bollen på bakersta delen av green så har du en riktigt tuff nedförsputt.
Även på detta hål är det rekommenderat att lägga bollen kort om flagg, för att få lättast putt.


Par 3  S.I    Gul    Röd
Hål 7 15   170 m  141 m
Hål 16  18   141 m  120 m

 

Detta par 3 hål har några små fällor som kan bli avgörande. Först har man ett dike som korsar banan från höger till vänster. Vid greenens vänstra sida ligger det en djup bunker som fångar upp många bollar. Runt greenen står det ett antal höga tallar och på högersidan finns det två kullar som kan försvåra inspelet mot flagg.

Låg och medelhandikapparen slår valfri klubba mot green.
Höghandikapparen kan här välja att antingen försöka gå på green eller spela ett kort järn innan diket och därefter spela in sig mot green.
Greenen här på hål sju är väldigt lurig. Den är smal och väldigt lång, vilket gör att det kan skilja upp mot två klubbor beroende på vart flaggan står.
Greenen sluttar mot tee men här bör man tänka sig för vart man lägger bollen. På flaggan sitter en gul kula som visar hur långt in på green flaggan står. Är kulan längst upp på flaggan står den långt bak på green och är den långt ner så står den kort.


Par 5 S.I    Gul Röd
Hål 8 1   474 m  412 m
Hål 17 8   465 m  400 m

 

Längsta hålet på Lanna. Det är uppför fram tills du har 100 meter kvar, och det är en smal fairway med tre djupa fairway bunkrar.
Låg och medelhandikapparen kan här välja att slå drive, men det är smalt och precis lagom i längd till de tre bunkrarna. Hamnar du i en av bunkrarna så kan du räkna med att du tappar minst ett slag då det är näst intill omöjligt att slå en lägre klubba eller spoon i dessa.
En bra spoon är att rekommendera här för att placera sig säkert på fairway. Transportslaget går i uppförsbacke så här bör man slå ett järn eller hybridklubba för att inte tappa ut den åt något håll. Inspelet från 100 meter är nedför och greenen vaktas av en förrädisk bunker på höger sida.
Höghandikapparen kan på detta hål få ett riktigt bra resultat om man bara tänker sig för och tar det lugnt. Även om det är ett långt hål så behöver man inte nå det på tre slag för en birdie putt då det är så smalt. Spela istället järn som du är säker med. Till exempel kan du här slå fyra järn sjuor så är du inne på green för en parputt.
Greenen på detta hål är stor och väldigt ondulerad. Beroende på vart flaggan står så kan det skilja sig väldigt mycket på slutresultatet. Greenen har tre kritiska flaggplaceringar. Står den uppe på den högra platån så är det väldigt svårt att landa ett inspel nära flagg då det lutar kraftigt vänster och du har bunkern rätt i linjen. Står den mitt i försök lägga dig kort vänster för bästa läge. Står den långt bak på greenen så är det enda sättet att lägga sig kort, för en uppförsputt.


Par 4 S.I    Gul Röd
Hål 9 11   336 m  288 m
Hål 18 2   366 m  314 m

 

Hål 9 är ett av banans absolut svåraste hål. Det är ett dogleg som svänger vänster. På höger sida ligger det en damm med kraftig lutning mot vattnet. Vänster sida vaktas av ett skogsparti med sumpmark och ett sidovattenhinder.

30 meter innan green går det ett dike rätt över banan. På höger sida av green så ligger ett litet björkparti med outpinnar tätt intill gångvägen. Låghandikapparen slår här ett långt järn (3/4) för att placera sig på fairway med ett inspel på ca 150-170 meter kvar. Detta hålet spelar du för att göra par på, en birdie är en stor bonus.
Medel och höghandikapparen ska här slå en klubba de känner sig säkra på, här gäller det att i bästa fall spela in sig på 3:e slaget för att spela mot en boogie.
Greenen är stor och lutar mot inspelet från fairway. Här ska du vara noga med att titta vart flaggan står då det kan skilja mer än en klubba i längd in.
Här gäller också att spela bollen kort om flagg för att få en uppförsputt.